Bilferie i sommer?

Skal du på bilferie i sommer? En bilferie kan være en fin opplevelse for hele familien, og vi gir deg de beste tipsene slik at du kan stille forberedt før du legger ut på den minnerike reisen. 

8 tips til bilferien

Riktig dekk?

Før du legger ut på en lang reise er det viktig å sjekke dekkene nøye. Gode og riktig tilpassede dekk er alfa omega for en sikker langtur. Dekkene er bilens eneste kontakt med underlaget, og det kan være avgjørende at disse har godt mønster og at gummikvaliteten er god. Ofte merker man ikke at dekkene er dårlige før en kritisk situasjon oppstår, så her bør man være føre var. Minimal tillatt mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi anbefaler deg å bytte ut dekkene i god tid før dette.

Når du skal gå over dekkene er det viktig å sjekke at dekkene har korrekt lufttrykk, i tillegg til at de er uten skader og slitasje. Når en bil er lastet tungt og skal kjøre fort skal dekkene ha 10 % mer trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Dette sikrer lavere drivstofforbruk, mindre utslipp og gir bedre kjøreegenskaper under kjøreturen. Hvor mye lufttrykk det skal være i dekkene finner du i instruksjonsboken som følger med bilen. Har du behov for hjelp kan du ta kontakt med oss så vil vi hjelpe deg med dette. I mange tilfeller er det i tillegg klistret en lapp på innsiden av døren på førersiden som kan gi deg informasjon om dekkene. Det kan også være lurt å sjekke over bilens reservedekk før avreise, i tilfelle du punkterer eller har behov for å bytte ut et av bilens dekk.

 

Pakk feriebilen smart og sikkert
Bagasje kan være livsfarlig, og riktig pakket bil kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Sett alltid tunge ting så lavt som mulig og så nært inntil seteryggen som mulig, og unngå løse gjenstander i bilen som kan forflytte seg ved en nødbrems eller kollisjon. Husk også å ikke pakke takboksen for tungt.

 

Nye vindusviskere?

God sikt er ikke bare ekstremt viktig for sikkerheten, det er også med på å gjøre kjøreturen langt mer komfortabel. Før man legger ut på lengre kjøreturer er det en fordel å sjekke at vindusviskerene er i god stand uten slitasjer og ødeleggelse av gummi. Defekte vindusviskere kan føre til at du ikke får visket vekk regnet eller annet som måtte forstyrre sikten i tilstrekkelig hastighet. Et annet nyttig tips er å vaske innsiden og utsiden av frontruten godt, så får du bort fett, pollenstøv og annet gris som kan feste seg på ruten.

 

Hvis uhellet først er ute

Hvis uhellet først er ute, er det godt å vite at vi tilbyr mobilitetsgaranti til våre kunder ved å følge Audi, Skoda og Volkswagens anbefalte service- og vedlikeholdsprogram. Mobilitetsgaranti er din trygghet når du trenger veihjelp, og trer i kraft dersom tekniske problemer gir deg et uforutsett stopp underveis og du ikke kan komme til verksted for egen maskin. Sørg alltid for å ha refleksvest og varseltrekant tilgjengelig i bilen, både for din og andres sikkerhet.

 

Reservenøkkel

Lås alltid bilen og ikke la verdisaker liggende synlig fremme og tilgjengelig for uvedkomne. Det kan alltid være lurt å medbringe bilens reservenøkkel på lengere kjøreturer i tilfelle hovednøkkelen skulle forsvinne. Reservenøkkelen bør alltid oppbevares på et sikkert sted, og gjerne et annet sted enn hovednøkkelen. Innkjøp og koding av ny nøkkel er kostbart og tidkrevende, og kan virkelig sette en demper på ferien.

 

Sliten og trøtt underveis?

Planlegg alltid ruten med god tid til hvile hvis du blir sliten underveis på kjøreturen. Husk at det alltid er bedre å stoppe en gang for mye enn en gang for lite. Å sovne bak rattet kan få katastrofale følger og skjer oftest under gode og/eller ensformige kjøreforhold. Kjenner du at du er trøtt, bør du ta det på alvor og legge inn et stopp frem til du føler deg opplagt nok til å fortsette reisen. Et øyebind/søvnmaske og et lett pledd kan gjøre deg komfortabel og hjelpe deg til å slappe av. Parker bilen på et sikkert sted hvor du kan hvile trygt og slapp helt av.

 

Nødvendige papirer og førstehjelpsutstyr

Utenfor Norge finnes det andre regler for bilkjøring og bilhold. Sørg for at du har alle papirene i orden før du drar på bilferie i utlandet. Trenger du internasjonalt førerkort? sjekk dette før du reiser. Det er også lurt å ha med førstehjelpstur i bilen, og enkelt verktøy.

 

Skal du ha med deg sykkelen på tur?

Det kan være fint å ha med seg et mindre fremkomstmiddel på bilferien, enten du skal unnagjøre små ærend og orientere deg i området, eller det står en treningsøkt på agendaen. Når du skal velge sykkelstativ er det lurt å tenke på at du kjøper et stativ som er stort nok til antall sykler du skal frakte, og type sykler.  Husk at det er maksvekt på hengerfestet, så sjekk hvor mye hengerfestet ditt tåler, trekk fra vekt på sykkelstativet – da står du igjen med hvor mye vekt du kan henge på stativet. Sørg for at stativet sitter godt på kula, og at det ikke er noe slark. Fest syklene godt – er festeanordningene som følger med stativet ikke nok, er det lurt å gå til innkjøp av ekstra reimer slik at de sitter trygt. Med sykler bakpå er det også lurt å kjøre rolig – spesielt i svingene. Du har med ekstra vekt, bilen er lengre enn vanlig, og du kan oppleve at bilens kjøreegenskaper endrer seg. 

 

Skal du ha med dyr på tur?

En løs hund eller katt i bilen kan forstyrre fører eller forårsake store personskader ved en kollisjon. Husk å sikre dyrene! Der det er mulig bør dyr være plassert sikkert i et bur. Har du ikke bur eller plass til bur, kan du bruke seler som kombineres med bilens sikkerhetsseler. Les mer om trygg sikring av hund/katt i bil her.

 

Trygg sikring av barn i bil

Et barnesete er en god og trygg investering for ditt barns sikkerhet i bil, både på korte og lange turer. Barnas hoder er sammenliknet med voksne mye tyngre i forhold til resten av kroppen, og muskulaturen er svakere. Derfor er det viktig at barn, spesielt barn under 4 år sitter i et bakovervendt barnesete i baksetet. Les mer om trygg sikring av barn i bil her.

 

Slapp av, kos deg og ikke stress!

En ferie med bil skal være minst like hyggelig som en ferie på hotell. Husk å senke skuldrene, planlegge godt og ta deg tid til å kose deg! Et nyttig tips for å underholde barn på lengere bilturer er å planlegge underholdning på forhånd , gjerne i form av en fastmontert dvdskjerm der barna kan se film, eller organiserte gjetteleker og bilbingo for passasjerene.

Kilder: Audi.no, naf.no

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.