Trygg sikring av hund i bil

Hundens sikkerhet i bilen er like viktig hver eneste gang, enten bilen står stille eller ruller på veien. Løse dyr i bilen kan forstyrre føreren og skape uheldige situasjoner. Et hundebur sikrer hunden trygt under kjøreturen, samtidig som det sikrer at føreren unngår unødvendige forstyrrelser av din firbente bestevenn.

Ulovlig med løse dyr i bilen

Har du en usikret hund i bilen som veier 20 kilo, vil den få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Det kan ta livet av både personen i setet foran og hunden. Selv en liten hund på 3 kilo kan veie hele 90kg i en kollisjon i 50km/t. Løse dyr i bilen under kjøring kan derfor være både livsfarlig og forstyrrende. Det er alltid viktig å ha konsentrasjonen rettet mot veien under kjøring for å unngå kollisjon og andre trafikkfarer. Hvis føreren av bilen blir forstyrret av hunden som vandrer løs i bilen på en slik måte at det skaper trafikkfarlige situasjoner, kan en få bøter for å ha forsømt aktsomhetsplikten. Straffereaksjonene blir større hvis et løst dyr har forårsaket en kollisjon eller påkjørsel av mennesker. Veitrafikklovens §3 sier at:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Dette er en paragraf med rom for stort skjønn, der trafikkmyndighetene kan vurdere om helheten av trafikkatferden er lovstridig. Ved å sikre hunden i et transportbur fremfor å ha hunden liggende løs i bilen vil du være med på å skape en tryggere kjøretur for både deg og din hund. Et korrekt tilpasset hundebur av god kvalitet kan redde din firbente venns liv i en kollisjon.

Korrekt størrelse og plassering av hundebur

Valg av korrekt størrelse og plassering er et viktig aspekt for din hunds sikkerhet i bilen. Et godt hundebur, for eksempel fra 4pets virker som et trekkspill under kollisjon, noe som gjør at buret gir litt etter, uten at det mister fasongen. Andre hundebur kan klappe sammen under en kollisjon, og vil kunne skape skarpe gjenstander som kan skade hunden.

Ønsker du hjelp til å finne den rette størrelsen til din hund eller finne det buret som passer for nettopp din bil er du hjertelig velkommen til oss! Vi hjelper deg med alt du måtte trenge, og selger kvalitetsbur fra merket 4pets slik at du og din bestevenn kan kjøre trygt hjem fra oss. Hundeburet bør være så stort at hunden kan snu seg rundt og finne komfortable posisjoner å ligge i, men ikke så stort at hunden blir kastet mye frem og tilbake. Jo mer hunden kan bevege seg, jo mer fart vil den kunne opparbeide seg til å treffe veggene i hundeburet ved en brå stans eller kollisjon.

Den sikreste måten for både deg og din hund er at transportburet plasseres i bilens bagasjerom. Sett buret på tvers av kjøreretningen og så langt inntil bakseteryggen som mulig. Hvis du har en katt eller en liten hund kan det lille buret plasseres på gulvet, slik at buret står trygt og stabilt i svinger og ved bremsing eller bråstopp.

Husk at hunder er levende dyr uten mulighet til å si i fra hvis det blir for varmt eller kaldt i bilen.

Aldri la hunden ligge i buret unødig

Forlat aldri hunden unødvendig lenge i bilen. Hunder er levende dyr som ikke har mulighet til å si i fra hvis temperaturen er alt for høy eller lav, de trenger å gå på do eller har behov for mat/vann. Aldri la hunden ligge i bilen på varme sommerdager eller i de kaldeste vintertimer. Bilen varmes raskt opp i solen på sommeren, og selv om du parkerer i skyggen kan bilen bli overopphetet på kort tid hvis luften er varm eller solen flytter på seg. På vinteren blir bilen fort kald innvendig, og hunden kan bli nedkjølt av å ligge lenge i en iskald bil.

 

Det er lov å knuse et bilvindu for å redde ut et dyr hvis du som forbipasserende ser at et dyr lider inne i en varm bil. Unngå derfor å ta med hunden på biltur hvis du vet hunden kommer til å bli liggende i bilen.

Nyttige råd når du og din firbente venn skal på kjøretur

 • Tenk alltid sikkerhet
  Der det er mulig skal dyr være plassert i et sikkert transportbur. Dette er for din egen og hundens sikkerhet under kjøreturen. Hvis det ikke er mulig å ha hunden i bur, finnes det spesielle seler for hun som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler. Hvis ingen av alternativene lar seg gjennomføre, er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran.
 • Gi hunden frisk luft
  Hunder er dyr som trenger aktivitet og tur. Pass derfor på å alltid lufte hunden underveis på lange kjøreturer. Gi hunden frisk luft, muligheten til å gå på do og mulighet for friskt vann å drikke.
 • Unngå stressende bilturer
  Mange hunder synes det er skummelt eller kjedelig å ligge i bilen under kjøring. En stresset hund kan føre til en stresset sjåfør. Begynn derfor biltrening med hunden fra den er liten, slik at den blir vandt med å være i transportburet under kjøring. Har du en allerede stresset hund i bilen finnes det beroligende midler til hunder, blant annet på spray som kan redusere hundens stressnivå under kjøring slik at den enklere slapper av på turen.
 • Unngå bilsyke dyr
  Bilsyke er vanlig hos hunder. På lik linje med barn er et godt råd å la dyrene være plassert høyt hvis dette er trygt og lar seg gjøre, slik at de kan følge med på veien. Det finnes også reisesyketabletter for hunder hvis hunden ofte blir bilsyk.
 • La aldri hunden ligge alene i bilen
  Forlat aldri hunden i bilen. Bilen varmes raskt opp i solen på sommeren, og selv om du parkerer i skyggen kan bilen bli overopphetet på kort tid hvis luften er varm eller solen flytter på seg. På vinteren blir bilen fort kald innvendig, og hunden kan bli nedkjølt av å ligge lenge i en iskald bil.
 • Undersøk regler ved biltur utenlands
  Ved bilferie eller en kjøretur ut av Norge er det viktig å huske på at alle land kan ha ulike regler når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass og liknende. Sjekk alltid opp hva slags regler som gjelder for din tiltenkte destinasjon.

Tilleggsutstyr til bilen for hundeeiere

For å beskytte bilen tilbyr vi praktisk hundeutstyr tilpasset din bil. Vi kan hjelpe deg med matter/beskyttelsestrekk som skitne poter kan hoppe på, beskyttelse mot riper som oppstår under hopping inn og ut av bilen, sikkerhetsbelte for bilturer hvor transportbur ikke er mulig, Crash-bag pute som demper bevegelsen under en nedbremsing eller smell fra kollisjon, vannskål som ikke søler og som henger på burets vegg, liggeunderlag og teppe for god komfort.

Vi håper å se deg og din firbente bestevenn hos oss for veiledning og kjøp av et sikkert transportbur!

 

Kilder: Naf.no, tryggtrafikk.no og audi.no

Trenger du transportbur til ditt dyr?

Vi tilbyr veiledning og hjelper deg med å velge et sikkert transportbur!

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.