EU-kontroll

EU-kontroll eller Periodisk kjøretøykontroll (PKK) har til hensikt å gi en tryggere og mer miljøvennlig bilpark. Skal din Volkswagen, Audi eller ŠKODA på EU-kontroll? Da bør du bestille time hos oss– vi kjenner bilen din best.

Kampanjepris: Kun 990,- ut januar!
Bestill EU-kontroll i Bilhold-appen

Bestill time til EU-kontroll hos Albjerk Bil. Book time enkelt via Bilhold ved å klikke her til kun 990,-!
*Gjelder alle våre merker til 31. januar 2024.

EU-kontroll

Det er eierens ansvar å sørge for at kjøretøyet blir kontrollert og godkjent innen kontrollfristen. For at du lettere skal huske når bilen skal kontrolleres, vil du få tilsendt en påminnelse om dette i posten. Vår anbefaling er at du bestiller tid for kontroll så snart du mottar påminnelsen, slik at eventuelle reparasjoner kan foretas før fristen går ut.

Personbiler skal kontrolleres første gang i det fjerde kalenderåret etter 1. gangs registrering og deretter hvert annet år. Biler med tillatt totalvekt over 3500 kg skal kontrolleres første gang i det andre kalenderåret etter 1. gangs registrering og deretter årlig. EU-kontroll kan gjennomføres i god tid før kontrollmåned, så vær tidlig ute og sikre deg et godt tilbud nå!

Bestill EU-kontroll i god tid

Som bileier er det ditt ansvar å sørge for at kjøretøyet ditt blir kontrollert og godkjent innen kontrollfristen, for å unngå bruksforbud og begjæring om avskilting. Vår anbefaling er at du bestiller tid for EU-kontroll i god tid, slik at eventuelle reparasjoner på bilen kan foretas før fristen går ut.

Det er enkelt å bestille time til EU-kontroll hos oss. Det kan gjøres online i Mitt Bilhold, eller du kan gå til kontaktsiden vår og ringe oss / sende oss en e-post direkte.

Husk å legge dette synlig når du leverer bilen til EU-kontroll:

 • Vognkort
 • Refleksvest
 • Varseltrekant
 • For elbil: løs ladekabel om bilen har dette

Grundig sjekk av bilen din hos oss

Ingen kjenner din Volkswagen, Audi eller ŠKODA bedre enn oss. Ved en EU-kontroll følger vi alle retningslinjer fra Statens Vegvesen og gjør en grundig sjekk av bilen din.

Vi utfører EU-kontroll etter myndighetenes retningslinjer. Dette er en omfattende kontroll av ca. 150 punkter på din bil. Kontrollpunktene tar blant annet for seg det elektroniske stabilitetssystemet, airbag, bremseskiver, -klosser og -bånd, lekkasjer, lykter, karosseri, hjuloppheng og mye mer. Dersom det oppdages feil eller mangler blir disse bedømt med et eget karaktersystem med følgende forklaring:

Mindre feil eller mangel som må rettes, men som ikke har betydning for om kjøretøyet kan godkjennes.

Større feil eller mangel som må utbedres før kjøretøyet kan godkjennes.

Farlig feil eller mangel som innebærer en umiddelbar fare for trafikksikkerhet eller miljø. Kjøretøyet kan ikke godkjennes før feilen utbedres, og kan innebære bruksforbud umiddelbart.

Vi stiller strenge krav til våre verksted i Drammen og Lier, slik at du kan du være trygg på at vi gir din bil en grundig og omfattende kontroll. Vi reparerer eventuelle feil, uansett omfang, med mål om at du som kunde blir 100% fornøyd.

Slik kan du unngå unødvendige mangler på EU-kontrollen:

 • Se at lyspærer virker og at lyktene ikke har vesentlige skader
 • Sjekk at hornet virker
 • Vindusviskerne skal pusse rent
 • Vindusspyleren skal virke, sjekk at det er nok spylervæske
 • Sidespeilene skal ikke være knust eller sprukket
 • Sjekk at du har påbudt varseltrekant i bilen og legg denne synlig i bilen
 • Alle sikkerhetsbeltene skal fungere
 • Sjekk at alle hjulboltene er på plass
 • Speedometeret må virke
 • Ha vognkortet klart
 • Ha en ren og ryddig bil
 • Sjekk at du har en refleksvest i bilen og legg denne synlig i bilen

Ta med løs ladekabel om du har elbil og legg den eller disse synlig i bilen.

Kilde: Naf

Nye regler og strengere krav til kontrollør og

Forskriften for EU-kontroll er en standard utarbeidet i EU, hvor Norge har fulgt dette regelverket tilnærmet likt. De nye endringene i regelverket fører til at kontrollperioden ikke lenger styres av siste siffer i registreringsnummeret. Nå må en personbil kontrolleres for første gang etter fire år, og deretter annethvert år.

Det nye regelverket åpner for at bileiere selv kan bestemme når bilen skal på periodisk kontroll, noe som gjør bilholdet enklere og mer praktisk. Merk deg likevel at fristen for godkjent EU-kontroll er absolutt, og at konsekvens av overskridelse er bruksforbud og begjæring om avskilting.

Med ny forskrift stilles det strengere krav til kontrolløren, hvor obligatorisk opplæring og vandel i tillegg til fagbrev er et krav. Kontrolløren vil med sin faglige kompetanse ha hovedansvaret for at kontrollen gjennomføres i henhold til gjeldende regelverk, og at dette vurderes objektivt.

I flere faser er det nå gjort endringer i regelverket, hvor vi hos Albjerk Bil har gjort nødvendige tilpasninger for utførelse av EU-kontroll. Slik kan du som kunde være trygg på at din bil er trafikksikker i henhold til ny forskrift.

På tide med en EU-kontroll?