Trygg sikring av barn i bil

Barns sikkerhet i bil er like viktig enten du skal kjøre hjem fra sykehuset, en svipptur til butikken eller en lengre kjøretur. Å kjøre bil er noe vi mennesker gjør støtt og stadig, og for oss voksne er festing av setebelte en viktig sikkerhet. Men hvordan sikrer man barn i bilen så de sitter trygt?

Bakovervendt barnesete

Et barnesete er en god og trygg investering for ditt barns sikkerhet i bil, både på korte og lange turer. Barnas hoder er sammenliknet med voksne mye tyngre i forhold til resten av kroppen, og muskulaturen er svakere. Derfor er det viktig at barn, spesielt barn under 4 år sitter i et bakovervendt barnesete i baksetet. Dette er for å unngå alvorlige skader i hode, nakke og bryst som kan oppstå når barnet sitter forovervendt. Når barnesetet er festet i bakovervendt posisjon i baksetet presses barnets hode og rygg inn mot stolryggen. Trykket fra kollisjonen fordeles dermed over en stor flate, og jevner ut trykket. Dette kan føre til en kraftig redusering av skaden.

Det er alltid anbefalt å la barnets sete stå i baksetet, og det er viktig å huske på at man aldrimå sette et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran med Airbagen aktivert. Dette kan føre til alvorlige skader under kollisjon.

«Barnet bør sitte i et bakovervendt barnesete i baksetet så lenge som mulig. Husk å aldri plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran med Airbag aktivert!»

Plassering av barnesete i bil

Når man skal montere et barnesete i bilen, er det alltid viktig å følge produsentens anvisning nøye. Dette er for å sikre at setet er festet korrekt og gir den nødvendige sikkerheten for ditt barn. Skulle du være i tvil om hva slags sete som passer til din Skoda, Volkswagen eller Audi hjelper vi deg med å finne riktig alternativ hos oss.

Det er viktig at barnesetet sitter godt fast i setet når det settes på plass, slik at ikke barnesetet beveger seg under bilturen eller ved kollisjon. Setebeltet skal alltid sitte tett inntil kroppen og strammes godt, og det skal aldri ligge under armen eller bak barnets rygg. Det er viktig at beltet sitter stramt for at barnet ikke skal få uønskede sleng eller god nok effekt av beltet. God hodestøtte er viktig for sikkerheten ved en sidekollisjon. Det er viktig for barna at de sitter i barnesetet helt fra begynnelsen, slik at de alltid er sikret. Voksne bør alltid bruke setebelte, slik at du også sitter trygt hvis det skjer en ulykke. Er uhellet ute er det viktig for barnet du som voksen kommer så uskadet ut av det som mulig og kan bistå ditt barn hvis noe skulle skje.

Barns sikkerhet i bil er like viktig enten du skal kjøre hjem fra sykehuset, en svipptur til butikken eller en lengre kjøretur.

Isofix – trygg og forenklet festemetode av barnesete

Isofix gjør det svært enkelt å feste bilbarnestol/base på en korrekt måte – hver eneste gang.Isofix er en festemetode som sitter fast i bilen, slik at du ikke trenger å bruke setebeltet for å feste barnesetet. Isofix forenkler monteringen betraktelig, og reduserer faren for feilmontering og bevegelse av barnesetet under kjøringen. De fleste nye biler har Isofix, så sjekk dette nøye slik at du finner et barnesete som kan brukes i din bil.

Besafe barneseter har en base som festet i Isofixløsningen i din bil. Dette fører til at du enkelt kan la basen bli stående festet i bilen, mens barnesetet kan tas ut og inn på en effektiv måte. Når barnet blir større og du har behov for et nytt bilsete, kan man med Besafe sine barneseter beholde den gamle basen og sette det nye setet rett på.

Praktisk tilleggsutstyr som gjør din og ditt barns reise enda tryggere og roligere

 • Beltesamler
  En beltesamler holder skulderbeltet på plass nærmere halsen, og kan forhindre at barna kommer seg ut av selen samtidig som det holder barnet festet på riktig sted under kollisjon. En beltesamler er en enkel, liten plastbrikke som kan skille mellom liv og død.
 • Babyspeil
  Å snu seg bakover for å se barnet kan lett lede sjåførens oppmerksomhet vekk fra veien, og er med på å øke kollisjonsrisikoen. Med et babyspeil kan du og ditt barn kommunisere under bilturen. Et babyspeil vil sikre at du får god sikt bakover mot barnet, slik at man ikke trenger å snu hodet rundt. Det nye Baby Mirror XL fra Besafe byr på en stor speil-overflate og en roterende og tiltende mekanisme for optimal oversikt over barnet ditt via bakspeilet. En forelder kan trykke på den lille fjernkontrollen fra forsetet, og lyset tones mykt inn – slik at man kan se barnet i mørket uten å vekke den lille.
 • Tablet & seat Cover
  Tablet & Seat Cover lar deg bruke nettbrett på under kjøring på en trygg måte, siden det har gjennomgått omfattende kollisjonstesting og i tillegg byr på en smart Fidlock-lukkemekanisme som holder alt trygt på plass. Det beskytter også bilens sete fra søl og klemmerker, og er enkelt å holde rent.

Straffbart å ikke sikre barn i bil

For det fleste er det en selvfølge å sikre barn i bil, og man ønsker en trygg og sikker opplevelse. I den norske loven er det skrevet at det er straffbart og ikke sikre barn i bilen under kjøring. Grunnregelen for all trafikk er å finne i Vegtrafikklovens § 3 som sier at «enhver skal opptre på en slik aktpågivende og varsom måte at det ikke kan oppstå fare eller skade». Å unnlate å sikre barn i bil, vil klart være i strid med denne bestemmelsen.

Det regelverket som i de fleste tilfellene benyttes, er en egen forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn. Forskriften sier blant annet:

 • Der bilbelte er montert, skal barn som er lavere enn 150 cm bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte (§ 1 annet ledd b)
 • Der bilbelte ikke er montert er det forbudt å transportere barn under 3 år mens barn eldre enn 3 år men lavere enn 150 cm, ikke kan transporteres i forsetet (§ 1 annet ledd d)
 • I buss skal barn under 3 år bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet. Hvis ikke slikt utstyr er tilgjengelig, skal ordinært bilbelte benyttes på egnet måte. Det samme er tilfellet med barn som er 3 år eller eldre. (§ 1 tredje ledd b)
 • Fører av motorvognen er ansvarlig for at passasjerer under 15 år bruker bilbelte i.h.t. reglene over. Ved brudd på disse vil føreren kunne bli ilagt gebyr. Passasjer som har fylt 15 år, er selv ansvarlig for riktig bruk og kan bli ilagt gebyr ved overtredelse.

I Norge er vi flinke til å sikre barna, men forskning viser at over 50% av barna er feil eller mangelfullt sikret. For å forsikre deg om at ditt barn er tilstrekkelig sikret for en trygg kjøretur er du hjertelig velkommen til oss for å få veiledning om hvilket sete som passer din Skoda, Volkswagen eller Audi!

 

Kilder: Naf.no, audi.no og besafe.no. Bilder: Skoda og Besafe.

Har du behov for barnesete i bilen?

Velkommen til oss for å få veiledning om hvilket sete som passer din Skoda, Volkswagen eller Audi!

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.