Tips for å unngå rustne bremser

Visste du at bremsene på bilen er utsatt for rust? Vi gir deg våre beste tips for å unngå rustne bremseskiver på din bil, slik at du kan unngå dyre verkstedregninger eller påkost ved innlevering av leasingbilen.

Brems hardt en gang i blant

Det du enkelt kan gjøre selv for å unngå rust på bremseskivene er å bremse hardt uten at hjulene låses under kontrollerte former, gjerne ukentlig i vinterhalvåret. Da får du vekk rusten på bremseskivene før den tar ordentlig tak i metallet. Kjører du elbil og bremser med regenereringen aktiv vil mesteparten av energien gjenvinnes. «Vedlikeholdsbremsing» anbefales derfor utført med giret i nøytral. 

Bruk gjerne parkeringsplassen hjemme eller et annet egnet sted hvor du kan bråbremse uten at det er til fare for deg selv eller andre. I tillegg kan du bruke håndbrekket når du parkerer bilen, også når du har automatgir som står i park. Da opprettholder du bevegeligheten i kaliperne.

 

Hold bilen ren

I tillegg til å bremse hardt under kontrollerte former, er det lurt å holde bilen ren. Spyl bremseskivene litt ekstra når du vasker bilen, spesielt i vinterhalvåret. Å vaske bilen ren for veisalt er også med på å vedlikeholde resten av bilen din. Husk å kjøre en tur med bilen før den parkeres slik at det ikke blir liggende vann på bremsene. Har du ikke anledning til å vaske bilen hjemme på vinteren kan du enkelt bestille en time hos vår bilpleieavdeling ved å klikke her.

 

Elbil mer utsatt enn fossilbil

Visste du at bremsene på din elbil er mer utsatt for rust enn bremsene på fossile biler? Dette fordi elbiler bruker bremsene langt mindre enn bensin- og dieselbiler og bremser i større grad på de elektriske motorene. Elbiler regenerer også strøm, som vil si at energien gjenvinnes og blir tilbakeført til batteriet. Teknologien som gjør elbilene våre mer økonomiske, kalles energigjenvinning eller rekuperasjon. Rekuperasjon gjør at rekkevidden blir lengre, men når du bruker bremsene mindre er det også større sjanse for at de ruster. Ønsker du å unngå dyre verkstedregninger er det derfor lurt å følge disse enkle tipsene.

Ta en sjekk av bremsene

Det er viktig å ta en sjekk av bremsene jevnlig. Rust, skitt, salt og støv kan føre til at bremseklosser og bremsekalippere setter seg fast og bremseskiven ruster. Da må dette demonteres, rengjøres og smøres for å bilen i orden igjen. Dersom rusten har satt seg og bremseskivene er ødelagt, må dessverre bremseskivene skiftes. Normalt sett kontrolleres bremseskivene i sammenheng med service og EU-kontroll. 

Er du usikker på om bremseklossene og bremsekalipperene på din bil trenger smøring, kan du kontakte oss her for en sjekk. 

Kilder https://www.naf.no/elbil/aktuelt/unnga-rustne-bremseskiver/ og https://www.volkswagen.no/no/elbil/teknologi-og-utvikling/rekuperasjon.html.

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.