Slik vasker du bilen grundig

Å holde bilen i god stand er viktig enten du leaser eller eier. Ønsker du en ren og pen bil både innvendig og utvendig har vi syv separate vasketrinn du kan følge under for en skikkelig rens av bilen din. 

Tid for bilpleie

Å ta vare på bilen og sørge for god bilpleie er like viktig på en ny bil såvel som en eldre modell. Ikke bare er det tilfredstillende med ren og pen bil der og da, det forlenger også bilens levetid, reduserer lakkskader, beholder glans og og øker salgsverdien hvis du skal selge bilen på et senere tidspunkt. Hos oss er vi opptatt av å pleie bilen både utvendig og innvendig for å sikre at bilen er best mulig beskyttet for å rulle ut på veiene.

Under gir vi deg våre separate vasketrinn du kan følge under for en skikkelig rens av bilen din hjemme. Ønsker du å booke tid til bilpleie hos oss, er det bare å ta kontakt så hjelper vi deg. 

Syv trinn for en grundig utvendig rens hjemme

1. Avfetting

Finnes som vannbasert (miljøavfetting) eller petroleumsbasert (kaldavfetting). Til denne grundige klargjøringsvasken må du gjerne bruke petroleumsbasert avfetting dersom din vaskeplass tillater det.

Avfetting legges fra lister og nedover (unngå å få petroleumsbaserte avfettinger på krom), men helt opp bak på stasjonsvogner og kombikupéer. La kjemien virke i rundt fem minutter.

2. Felgrens

Finnes som både syrefri og syrebasert. De syrefrie er den generelle anbefalingen, siden de er skånsomme mot alle typer felger.

Spray på felgene samtidig som du legger avfetting på de nedre delene av bilen. Spray godt også inne i felgene. La virke like lenge som avfettingen.

3. Skumvask (valgfritt)

Har du høytrykkspyler med skumkanon, kan du også skumlegge hele bilen etter at avfetting og felgrens er påført. Da får også kjemien virke lenger på overflatene. Virketid: 5-10 minutter (avhengig av værforhold). NB! Vaskekjemi må aldri få tørke på lakken.

4. Avspyling

Spyl av avfetting og felgrens (og eventuelt skum), helst med høytrykkspyler. Spyl nedenfra og opp. Spyl hele bilen godt – alt av løst smuss skal bort.

5. Metallpartikkelfjerner

Finnes i mange fabrikater med flere betegnelser (for eksempel «spot remover»), men generelt samme virkemåte: Kjemien reagerer med metall (forandrer farge til rød/ lilla), og fjerner metallpartikler som har festet seg i lakken.

Legg metallpartikkelfjerner fortrinnsvis fra listen og nedover, men også eventuelt andre flater ved behov, alt etter bilens utforming. La kjemien virke i cirka fem minutter (fargeforandring), og spyl av.

6. Vask med berøring

Bruk en mild bilsjampo og vaskehanske eller svamp, og bruk rikelig med vann. Har du gjort alle foregående trinn, må du ikke nødvendigvis bruke to vaskebøtter (egen skyllebøtte).

Vask ovenfra og ned. Ved høy lufttemperatur og / eller sol: Spyl av etter hver flate som vaskes – såpen skal aldri tørke på lakken. Spyl uansett hele bilen grundig til slutt – alle såperester skal bort.

7. Tørk bilen

Bruk et tørkehåndkle eller et reint pusseskinn for å tørke bilen til slutt.

Syv trinn for en grundig innvendig rens hjemme

1. Støvtørk

Dashbord og andre flater som ikke er tilsmusset (bare støv), kan du tørke lett av med en mikrofiberklut. Vær forsiktig med for eksempel støvsugermunnstykker på ømtålige flater som touchskjermer og flater med pianolakk. Her er det best å bruke en fin mikrofiberklut, og gjerne bare rent vann som rengjøringsmiddel (Tips: sprayflaske).

2. Gulvmatter

Ta ut disse og vask dem. Spesialmidler finnes, men du kan også bruke vanlige vaskemidler for utvendig bilvask. Vær forsiktig med produkter som gummifornyere – de kan gi glatte overflater, noe som ikke er ønskelig på gulvmattene.

3. Støvsuging

Støvsug seter og gulvtepper. Bruk et egnet munnstykke for å komme ned i dørlommer og andre trange passasjer.

4. Vask vindu

Innvending vindusvask i bil er viktig både for god sikt og trivsel. Her kan du bruke et vanlig husholdningsmiddel for vinduer, og kluter tilpasset glass. Tips: spray i kluten, ikke på vindusflaten du skal vaske – så unngår du søl. Bruk gjerne en ekstra tørr og ren klut til å tørke av med.

5. Rens seter

Bruk egne rensemidler for skinninteriør. Til stoffseter og tepper finnes det egne tekstilrensemidler, men du kan også bruke et universalrensemiddel (All Purpose Cleaner, APC) i uttynnet blanding.

6. Ved mange flekker i stoffet på setene

Fukt det aktuelle området med tekstilrensemiddel eller APC i litt sterkere konsentrasjon (se produsentens anbefaling). La kjemien virke i noen minutter. Sug opp mest mulig væske med en våtstøvsuger.

7. For skinnseter

Avslutt renseprosessen med en lærlotion. Det gjør skinnet mykt og fleksibelt, akkurat som fuktighetskrem på tørr hud.

Kilde: Volkswagen

Ønsker du hjelp med bilpleie?

Du kan enkelt booke time til ulike bilpeliebehandlinger hos oss.

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.