ŠKODA 125 år – En unik historie

Helt siden bilindustriens pionertid har ŠKODA ligget i forkant og stadig kommet med nye oppfinnelser og banebrytende teknologi. Interessen for mobilitet og tekniske løsninger gav seg først uttrykk i sykler, deretter motorsykler og etter hvert biler. Bli med på en fascinerende reise gjennom ŠKODAs historie fra bedriften ble startet i 1895 og fram til i dag, og få et innblikk i en rikholdig arv full av flotte biler og spennende øyeblikk.

ŠKODAs grunnleggere

Det fruktbare samarbeidet mellom Václav Laurin og Václav Klement og bedriften de startet sammen, la grunnlaget for selskapets fremtidige suksess. ŠKODAs historie begynner nemlig i 1895 med de to grunnleggerne Václav Laurin og Václav Klement. Foruten å dele fornavn og ha en forkjærlighet for sykling har de en annen egenskap til felles; oppfinnerånd.

Se tidslinje over modeller

Har du lyst til å ta ŠKODAs modeller fra 1895 til i dag i nærmere øyesyn?

Se tidslinje

 

En unik historie

https://albjerk.no/wp-content/uploads/2020/05/Skoda_YT_en_unik_historie_artikkel_skoda.no_.mp4

Over 100 år med motorsport

Siden produksjonen startet i Mladà Boleslav i 1895, har selskapet litt verden oppleve en rekke motorsportlegender, minneverdige seire og uforglemmelige modeller.

Ta en titt på noen av milepælene i Skodas motorsporthistorie.

Ta plass bak rattet

Ta deg en tur i en ŠKODA av fin gammel årgang! Bli med oss tilbake i tiden og ta plass bak rattet i en L&K ŠKODA 110. Du kan vente deg en flott kjøretur rundt i det historiske Praha, der du får servert mange interessante fakta – ikke bare om bilen du sitter i.

ŠKODA MUSEUM

Opplev ŠKODAs historie på museet vårt i Tsjekkia, der du kan se helt nye og futuristiske konseptbiler side om side med ikoniske historiske modeller og samtidig besøke en av våre fabrikker for å se hvordan bilene våre blir produssert.

Historien bak logoen - Fra Laurin & Klement til ŠKODA

Dagens ŠKODA-logo er raskt gjenkjennelig for de aller fleste. Men det mange kanskje ikke er klare over, er at den har gått gjennom flere store endringer i løpet av ŠKODAs over 120 år lange historie. Her ser du noen av de største endringene frem til dagens versjon.

 

(1895–1905)

Slavia-logoen

I Slavia-merkets tid ble det produsert sykler og motorsykler ved verkstedet i Mladá Boleslav. Logoen var basert på et hjul dekorert med lindeblader, som skulle symbolisere de ulike slaviske nasjonene. Navnene til bedriftens grunnleggere Laurin og Klement ble lagt til, og disse skulle senere bli hovedmotivet i en ny logo.

 

(1905–1925)

L&K-logoen

L&K-logoens design var inspirert av Art Nouveau-bevegelsen som preget kunsten først på 1900-tallet. Muligens som en referanse til den lydlige likheten mellom Václav Laurins etternavn og laurbærblader var initialene til selskapets to grunnleggere omgitt av en laurbærkrans, som jo også er et seierssymbol.

 

(1926–1933)

Škoda-logo

Fra 1926 ble det produsert biler under varemerket Škoda i Mladá Boleslav. Selv om merkenavnet var helt nytt, var designen en videreføring av den gamle logoen. Škoda-logoen fikk riktignok en ny, oval utførelse, men merkenavnet omgitt av en laurbærkrans var fortsatt hovedelementet.

 

(1926–1995)

Škoda-logo

Logoen med den berømte «bevingede pilen» ble tatt i bruk for første gang i 1926. Opphavet er ukjent, selv om ideen (et stilisert indianerhode med hodepryd bestående fem fjær) har blitt tillagt Tomáš Maglič, som var markedsføringsdirektør for Škoda Plzeň.

 

(1995–2011)

ŠKODA AUTO-logo

Den svarte og grønne logoen som ble tatt i bruk i 1995, gav ŠKODA-merket et tydeligere særpreg. Det svarte symboliserer de hundreårige tradisjonene, og det grønne står for en miljøvennlig produksjon.

 

(2011–2016)

ŠKODA-logo

Med slagordet «The new Power of Škoda» presenterte ŠKODA hovedelementene i konsernets nye visuelle identitet, kjennetegnet av friskhet og presisjon, på bilutstillingen i Genève i 2011. Den velkjente bevingede pilen hadde nå fått nye farger som gjorde den enda lettere gjenkjennelig og tydeligere enn før.

 

(fra 2016)

ŠKODA-logo

Den nye ŠKODA-logoen er basert på slagordet «Driven by Inventiveness. Clever Ideas – Since 1895» (Med oppfinnsomhet i førersetet. Smarte ideer – siden 1895), som henspiller på ŠKODAs utrettelige arbeid for å oppfylle kundenes behov og fremheve ŠKODAs historiske arv og merkets kjerneverdier. Den nye utgaven av logoen, som ble lansert mot slutten av 2016, er en del av den nye bedriftsidentiteten og illustrerer merkets tette bånd til VW-konsernet. En viktig endring er at navnet i den nye layouten er plassert under logoen, med den bevingede pilen i en kromfarget sirkel.

 

Kilder: ŠKODA https://www.skoda-auto.no/mer-skoda/historie#anchor-M27-1df874d5

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.