Leasing vs kjøp av bil

Mange lurer på om de skal kjøpe eller lease når de skal gå til anskaffelse av ny bil, og bilkjøp krever mer kunnskap og større forutsigbarhet enn noen gang. Det gjelder å finne ut av hva dine behov og ønsker er, slik at du finner ut av hva som passer best for deg og ditt bilhold.

Leasing av bil

Privatleasing kan være en perfekt løsning for deg som ikke vil eie bilen. En leasingavtale vil si en avtale på en ny bil uten billån, og privatleasing er en alternativ måte å finansiere bruk av privatbil. Leasing innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før bilen leveres tilbake. En privat leasingavtale fungerer vanligvis slik at forbrukeren (leietaker) forplikter seg til å leie en ny bil i en tre- eller fireårsperiode. Unntaksvis kan det avtales lengere eller kortere leietid.Det betyr at du slipper å tenke på for eksempel bruktbilpriser og marked når leasingperioden er over.

Det er viktig å huske på at en leaset bil er ikke det samme som en leiebil, som har alt inkludert. På en leaset bil har du full bruksrett, men også full vedlikeholdsplikt. Dette betyr at om ikke annet er avtalt, skal du selv sørge for at servicer blir fulgt, dekk skiftet og forsikring tegnet.

Hva betyr ordene når vi snakker om leasing?

Når vi ser på en leasingavtale snakker vi ofte om totalprisen, som består av startleie, etableringsgebyr og månedsleie for hele leieperioden.

 • Startleie: Et engangsbeløp som må innbetales før bilen kan utleveres. Dette kan også kalles kontantandel, engangsbeløp eller innskudd. Startleien inngår som del av din betaling, og refunderes ikke ved kontraktens slutt. Velger du høy startleie vil du få lavere månedspris enn ved å velge lav startleie. Startleien er minimum 12,5 % av bilens totalpris.
 • Månedsleie: Beregnes ut ifra bilens pris inkludert leveringsomkostninger, startleie, leasingperiode, kjørelengde, rente og restverdi. Jo høyere startleie du betaler, jo lavere månedsleie får du. En privatleasingsavtale kan være på 36 eller 48 måneder.
 • Totalpris: Prisen du betaler totalt gjennom hele leasingavtalen. Denne totalprisen inneholder startleien og i mange tilfeller etableringsgebyret, i tillegg til den samlede månedsprisen for hele perioden.
 • Påkost: Penger du betaler for å utbedre unormal slitasje du har påført bilen i løpet av leasingperioden.

Fordeler ved leasing

 • Du får en ny og sikker bil, ofte siste bilmodell som er lansert på markedet
 • Stor forutsigbarhet over månedlige kostnader
 • Du slipper å ta opp billån for å kjøpe bil
 • Du slipper å binde opp kapital, og betaler faste månedsbeløp
 • Bilen er ny og leveres med mobilitetsgaranti (hjelp ved driftstopp)
 • Du kan inkludere tilleggstjenester/tilleggsutstyr i månedsleien
 • Du returnerer bilen til forhandler når leasingperioden er over, og slipper å tenke på å selge den selv

Kjøp av bil

Kort oppsummert er det du som eier bilen når du kjøper den. Du har full fleksibilitet til å gjennomføre en endring hvis dine behov skulle endre seg, og du kan beholde bilen over en kort eller lang periode uten å måtte bekymre deg for om avtalen utløper. Du er selv ansvarlig for vedlikehold og service, finansiering, forsikring o.l, i tillegg til at du bevarer muligheten til å selge eller bytte den inn når du selv måtte ønske dette. Det foreligger heller ikke restriksjoner på for eksempel hvor langt du kan kjøre med bilen over en bestemt tidsperiode, sett bort i fra avtalen du eventuelt har med ditt forsikringsselskap.

Det finnes ulike måter å finansiere et bilkjøp på. Kanskje har du midlene til å betale ut bilen selv med en gang, eller kanskje har du behov for et billån? Det er viktig å undersøke nøye hvilken finansieringsmåte som passer best for deg når du skal kjøpe bil, og har du behov for hjelp til dette tilbyr vi rådgivning hos oss.

Fordeler ved kjøp

 • Du har full fleksibilitet hvis dine bilbehov skulle endre seg, som ved familieforøkelse, flytting, ny jobb, firmabil osv
 • Du kan beholde bilen lengre eller kortere enn tiltenkt, alt etter hva som passer deg
 • Tar du godt vare på bilen kan det være ukomplisert å selge den videre uten stort verditap utover normalen
 • Du trenger ikke å bekymre deg like mye over unormal slitasje på bilens eksteriør og interiør på samme måte som du kanskje ville gjort med leasing hvor du kan risikere å få en påkost. Eventuelle reparasjoner kan utbedres når det måtte passe deg så langt det ikke er uforsvarlig å bruke bilen uten å reparere den
 • Du kan gjøre endringer på bilens estetiske utsende eller funksjonalitet etter eget ønske
 • Når du selger bilen blir beløpet tilbakebetalt til deg og ikke din bilforhandler
 • Bilen er ny (ved kjøp av nybil) og leveres med mobilitetsgaranti (hjelp ved driftstopp)

Billån

Noen drømmer om å kjøpe en ny bil fremfor å lease den, men mangler kanskje kapitalen? Da kan det hende at et billån er noe for deg, og det finnes ulike måter å finansiere et bilkjøp på. De aller fleste finansieringsinstitusjoner vil kunne gi låntakeren et billånsbevis, et håndfast bevis på at finansieringen er i orden. Billånsbeviset gjør det mulig å slå til raskere når man finner bilen en ønsker å kjøpe. Et slikt bevis vil ofte ha en begrenset gyldighetsperiode. En grei regel er at lånet bør nedbetales i takt med verdifallet på bilen. Siden biler generelt faller raskt i verdi, bør man legge opp til en ganske stram nedbetalingsplan. Den vanligste nedbetalingsplanen er 3-7 år.

Hva er billigst av lån og leasing?

Når det kommer til pris er det vanskelig å si hva som er billigst av lån og leasing. Dette avhenger av mange parametere, blant annet hvor lenge du skal ha bilen, bruksmønster, hvordan du behandler den, restverdi (prisen bilforhandleren/leasingselskapet antar at bilen vil bli solgt for når leasingavtalen utløper), markedsverdien på bilen ved salg og servicekostnader (henger sammen med hvor lenge du har bilen og hvordan den behandles).

Derfor er det vanskelig å si hva som vil lønne seg for deg. Leasing er forutsigbart da dette baserer seg på en antatt kjørelengde, service og periode, samt en fremtidig salgsverdi. Kjøper du derimot bilen er det markedsprisen den dagen du selger bilen som til slutt bestemmer hva ditt totale bilhold har kostet.

 

Hva kan passe for deg?

Hva som passer for deg er en vurdering ut fra dine ønsker og behov. Ønsker du å skifte bil hvert tredje til fjerde år kan en leasingavtale være noe for deg. Ønsker du å bytte bil etter 1 år, eller kanskje 6? Da kan kjøp være noe for deg. Det finnes fordeler og ulemper med både leasing og kjøp, og disse settes sammen med våre kunders behov. Har du behov for veiledning rundt hva som passer deg best er du hjertelig velkommen til en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. Ta kontakt med oss her.

 

Kilder: NAF, Bilfinans, Elbil 24, Forbrukerrådet

Ønsker du mer informasjon eller veiledning?

Få spesialtilbud, nyheter og lokale tips

Meld deg på vårt nyhetsbrev.